The best Side of eticaret
Veriler ayrıca daha çAlright satış yapmanızı sağlayabilir. Örneğin, World wide web sitenizin hangi sayfalarının daha az trafik aldığını belirleyerek odağınızın bir kısmını bu sayfaları düzenlemeye çevirebilirsiniz.
24 büyüme oranı get more info yakalayacağı tahmin edilmektedir. Bu hızlı büyüme ivmesi gösteren pazarda yerinizi almayı ve on the net satış faaliyetlerine başlamayı düşünüyorsanız, “E-ticarete nasıl başlanır?” sorusunun cevabını arıyor olabilirsiniz.
Peki, pazar araştırmasını nasıl yapılır? Pazar araştırmasını birincil ve ikincil araştırma olarak ikiye ayırabiliriz. Birincil araştırma, anketleri, müşteri mülakatlarını ve odak gruplarını içerir; bu şekilde markanıza uygun verileri toplayabilirsiniz.
Influencer çalışmalarına başlamadan önce bu pazarlama kolu için ne kadar bütçe ayırmak istediğinizi mutlaka belirlemelisiniz.
Genel olarak tüm sayfalarınızın hızlı çalıştığından ve tüm mobil cihazlara adapte olabildiğinden mutlaka emin olmalısınız.
Özellikle kullanıcılar tarafından talep edilen veya piyasada benzeri çok fazla bulunmayan ürünler tercih etmeniz, işletmenizi ileriye taşıgentlemanıza vesile olacaktır.
Toptan veya perakende olması farketmeksizin ürün satışı yapan tüm e-ticaret işletmelerinin, sahip oldukları şirket türlerine göre ödemekle yükümlü olduğu birkaç farklı vergi türü vardır.
E-ticaretin en ilgi çekici özelliklerinden biri de az sermaye ile yapılabilmesidir. Yüksek bir bütçeye sahip olmadan da girişimciliğe başlayarak düşük maliyetli bir e-ticaret sitesi kurabilir ve ürünlerinizi satmaya başlayabilirsiniz.
Tüm detaylarıyla adım adım nasıl marka oluşturabileceğinizi yazının ilerleyen bölümlerinde bulabilirsiniz:
İkincil araştırma ile ise devlet istatistiklerini, sektör istatistiklerini ve closeüstri raporlarını analiz edebilirsiniz.
Elbette evden e-ticaret yapmanın belli başlı dezavantajları da bulunmaktadır. En büyük sorunlarınızdan biri lojistik ve alan ayırma olabilir.
Sloganınız marka kimliğinizi yansıtan en önemli kriterlerden biri olacak. Akılda kalıcı bir slogan ile mevcut ve potansiyel müşterilerinizi markanıza bağlayabilir, özellikle ihtiyaç anında akla gelmeyi garantileyebilirsiniz.
Türkiye’de şirket kurarken şirket kuruluş sözleşmesi, vergi levhası, imza beyannamesi ve ticaret odası kaydı belgeleriniz hazır olmalıdır.
Hali hazırda bir ürün belirlenmemişse yurt dışı satış için ilk etapta ürün kesinleştirilmelidir. Bunun beraberinde gelen rakip analizi ve hedef kitle belirleme süreçlerini de tamamlamasında fayda vardır.